perjantai 22. tammikuuta 2010

Fiiliksiä



Tänään orientaatiossa puhuttiin marokkolaisesta kulttuurista. Osan olin toki lukenut jo ennalta, mutta kertaus ja paikallisten tuutoreiden kertomat esimerkit kyllä tulivat mielestäni tarpeeseen. Ärsyttää välillä noiden (nuorten!) jenkkivaihtareiden vähättelevä asenne. Esimerkiksi tänään lounaalla he puhuivat kuinka pitkästyttävää ja turhaa orientaatio heidän mielestään oli, kun samat asiat voisi kysyä ja selvittää muutenkin. Omasta mielestäni orientaatio on ollut hyvä ja tullut tarpeeseen. Vaikka kotonakin lähtöorientaatiossa puhuttiin kulttuurishokeista yms. on ihan ok puhua samoista asioista uudelleen nyt kun ne joutuu kuitenkin kohta kohtaamaan. Lisäksi yksi kaveri käyttää koko ajan muista opiskelijoista sanaa "kids". Minusta parrakas German Kid ei oikein ole täsmää. Nonh, koitan kestää.

Monet vaihtarit puhuvat jo ennestään arabiaa ja ovat täällä juuri kielen vuoksi. Tänään heillä on ollut soveltuvuus- ja tasotestejä. Samoin ranskan kielessä. Minua ei tarvinnut testata, koska uskoivat muutenkin etten osaa puhua ranskaa.


Kuvassa näkymät Ifranen kaupunkiin päin.
Eilen illalla käytiin tosiaan kaupungissa syömässä. Ravintola oli käsittääkseni libanonilainen ja söimme siellä vähän rullakebabin tapaista evästä. Hyvää oli. Erikoista ja hämmästyttävää oli se, että muutama tyttö otti juomatilaukset ja hakivat mehut (banaani, ananas ja avokado) muualta. Niitä muualta ostettuja juomia sitten juotiin ravintolassa ravintolan laseista. Omituista. Mehu oli enemmänkin pirtelöä tai smoothieta. Tosi hyvää kylläkin. Ilmeisesti juuri nämä mehut on kehuttuja. Aamupalat perustuu lähinnä makeille aineksille. Patonkia, jogurttia ja marmeladia. Tänään söin vähän letun tapaisen lämpimän jutun aamulla ja patonkia tuorejuustolla. Mutta kohta alkaa kyllä jo tulla ikävä ruisleipää. Patonkia ja jogurttia tarjoillaan joka aterialla. Weird?



Eilen tutustuin myös paremmin Rabatista kotoisin olevaan Selmaan, joka mm. ruokkii kampuksen kissoja ja on yhtä kissahullu kuin minäkin (tosin allerginen kissahullu). Niinpä puhuimme kissoista koko illan ja bongailimme katukissoja takaisin kävellessämme. Niitä tuntuu täällä riittävän ja Selma kertoi, että hänen serkkunsa pelastaa kissoja kadulta ja omistaa jo kymmenen. Saa nähdä millaisen pakkauksen tuon täältä mukanani :)

Tänään mennään kaupungille tekemään tarvittavia hankintoja. Asiakirjoihin mm. tarvitaan kahdeksan Samanlaista passikuvaa. Ketuttaa, kun kävin kyllä kalliissa passikuvassa kotona, mutta otin neljä kuvaa laseilla ja neljä ilman silmälaseja. Ne eivät tietenkään käy, koska tarvitaan kahdeksan tismalleen samalaista. Onneksi kuvat eivät maksa täällä paljoa. Hankintalistalla on myös marokkolainen prepaid sim-kortti, imukykyisempi pyyhe (kumpikaan matkassa olevista ei juurikaan kuivaa. Ovat kyllä hyviä varmasti tulevilla matkoilla.) ja mahdollisesti myös kevyemmät kengät. Voi tosin olla että Ifranesta ei saa kenkiä. Mutta onneksi lunta on luvattu viikonloppuna, joten vaelluskengätkin tulevat tarpeeseen. Tänään hankin jo kampuksen kaupasta uimalakin, sillä sellaisen käyttö on pakollista kampuksen uima-altaassa. Uimaan on jopa sekavuoroja ja myös uimaopetusta kampuksen henkilökunnan lapsille ja ilmeisest paikallisille naisille annetaan.

Perinteistä postia tänne voi lähettää:
Aino Tormulainen
C/o Office of International Programs
Al Akhawayn University in Ifrane (AUI)
Avenue Hassan II PO Box 104
Ifrane 53000 Morocco

2 kommenttia:

  1. Eiköhän patonkia tarjota siksi että siellä on kansainvälistä porukkaa. Ei tarvi heittää kovin paljon leipää pois, koska suurin osa ihmisistä syövät vehnäleipää, myös ylähuulen nostajat. Pysyvät hengissä vaikka eivät muuta suostuis syömään. Mutta ei ole weird jos kaipaat ruisleipää!

    Ostopalvelut ovat kyllä tuttuja myös Suomesta: joka pizzeria ei valmista taikinansa itse, se tuodaan sinne muualta. Eikä McDonalds veivaa jauhelihapihvejä takahuoneessa. Hassua olisi minusta sen sijaan jos mehu tuotaisiin laseissa ravintolaan :D

    Kiva että siellä on kissaihmisiä! Mutta älä laita pentua matkatavaroihin... karanteeni on kallis. No, tuonhan sinä tiedät, mutta kun rupesi heti haluttaan lisää kissoja.

    Mitä mukavaa teette viikonloppuna?

    VastaaPoista
  2. Patonki johtuu itseasiassa varmaan Marokon ranskalaisesta menneisyydestä. Puhuvat tuota ranskaa täällä enimmäkseen ja luulevat että kaikki muutkin osaavat.

    Tähän mennessä viikonloppuna on ollut vain orientaatiota. Tänään täällä on myös satanut kaatamalla koko päivän, joten alkupäivien aurinkoiset säät ovat ohi. Toisaalta kiva, että ensimmäiset päivät sää oli hyvä, koska tämänhetkinen sää ei miellytä yhtään. Odotan että sataisi lunta niin ei kastuisi koko ajan.

    Itse asiassa tänään "mukavaa" oli lukuisien maassaolo ja oleskeluajan pidennys paperien täyttäminen (ranskaksi), joka ei todellakaan sujunut sutjakkaasti. Tänään olen kyllä tutustunut taas uusiin ihmisiin ja erityisen hyvin japanilaiseen, jenkeissä opiskelevaan tyttöön, joka luonnollisesti tuntee muumit.

    Toivottavasti huomenna ei sada, koska aamulla olisi tarkoitus mennä markkinoille kaupunkiin hankkimaan aamiaista.

    VastaaPoista