sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Meknes

Eilen aamulla lähdettiin Yurin ja kahden marokkolaisen pojan (joista toisen nimeä en muista) kanssa Meknesiin. Matka oli pieni pettymys, sillä pojat eivät olleet kotoisin Meknesistä eivätkä tunteneet kaupunkia. Toisaalta marokkolainen GPS on kysyä toiselta marokkolaiselta tietä, mitä siellä harrastettiinkin paljon. Ihmiset on kyllä ystävällisiä ja lähtevät näyttämään tietä ilmaiseksi - jopa taksit. Oli toisaalta mukavaa liikkua paikasta toiseen ilmastoidulla autolla, mutta pitemmän päälle Meknes autosta nähtynä ei oikein napannut. Pojat olivat enemmänkin ostoskeskustyyppejä ja käytiinkin sellaisessa sekä paikallisessa Prismassa. Sain vihdoin ostettua hiusväriä, joten ei ihan hukkareissu ollut. Lisäksi käytiin pitkä taistelu siitä syödäänkö lounasta McDonadsissa vai jossain muualla.

Käytiin kuitenkin Meknesin rakennuttaneen sulttaanin mausoleumissa (Mausoleum of Moulay Ismail), nähtiin Marokon suurin muuri/silta (Bab el-Mansour) ja vanha medina. Antropologian professorin Meknesiin kohdistuvista kehuista huolimatta Fez miellyttää enemmän. Erityisesti Fezin medina, sillä se on autoton alue. Meknesin medinassa oli ihan erilainen tunnelma ja jotenkin likaisempaakin. Lämpöä oli varmaan noin +25, mikä oli kyllä ihanaa vilpoisen vuoristoviikon jälkeen.

Alla olevat kuvat mausoleumista.







Takaisin tullessa ajettiin Azroun läpi joka on Ifranen viereinen kaupunki sekä käytiin katsastamassa Afrikan vanhin puu Teh Cedre Couraud (900v.), joka oli tosin kuollut kolme vuotta aiemmin. Puun ympäristössä oli kyllä aikamoiset turistimarkkinat. Ratsastusta aaseilla ja hevosilla, pähkinöitä apinoille jne. Yhtään apinaa en nähnyt, vaikka halusinkin kovasti. Oppaamme olivat siitä huonoja, että heillä oli kiire lähteä koko ajan. Juuri kun me Yurin kanssa oltiin päästy pällistelyn makuun, olikin jo lähdön aika. Noh nyt tiedetään kenen kanssa ei tarvitse lähteä reissuun. Ja olihan tämäkin kokemus. Täytyy kokeilla Meknesiä joku toinen kerta uudelleen. Siellä olisi museo, jota islamilaisen taiteen opettaja suositteli meille. Palattiin eilen illalla takaisin yliopistolle. Tänään suunnitelmissa kävellä Clemensin kanssa Ifranen markkinoille ja yrittää ostaa kengät aerobictunnille. Toivottavasti tänään on myös kenkämyyjiä paikalla. Sää on ainakin aurinkoinen ja lämmin.


3 kommenttia:

  1. Heips! ei voinut olla huomaamatta sinun karvaista kaveriasi kuvassa. on tosi kiva lueskella juttujasi, on melkein kun itse olisi siellä, ainakin minun mielikuvituksella. :) terveisiä siis täältä lukkomaailmasta. tv:virpi

    VastaaPoista
  2. Haisuli matkaa mukana koko ajan. Luennoille en ole ottanut, mutta aina kun on tätä kaupunkia kauemmas menty on Haisuli mukana. Se on jo ystävystynyt japanilaisen ystäväni kanssa - luonnollisesti kun onhan hän suosittu Japanissakin. Myöhemmin, kun Haisuli on matkannut tarpeeksi, laitan kuvat myös hänen retkistään.

    Terveiset takaisin lukkomaailmaan. Huokailuni ja täkäläisten lukkojen kommentointi on jo lähimpien kavereiden toimesta huomattu :) mutta yritän silti sinnikkäästi vakuutella, ettei sinne ikävä ole!

    VastaaPoista